Kronik Pelvik Ağrı

Kronik Pelvik Ağrı

Kadınlarda kronik pelvik ağrı altı ay veya daha fazla bir süre boyunca devam eden göbek altında ve kalça arasında kalan alan pelvik bölgede meydana gelen ağrı anlamına gelir. Hastaya ağrıyan yer sorulduğunda hasta ağrıyı tek bir noktada tarif etmek yerine tüm pelvis alanı üzerinde elini gezdirir. Kronik pelvik ağrı başka bir hastalığın belirtisi olabilir, ya da kendi başına bir durum olarak da tanımlanabilir.

Kronik pelvik ağrının nedenini bulmak genellikle zordur. Birçok kadında olduğu gibi, sizdeki pelvik ağrıyı da açıklayan spesifik bir tanı konamayabilir. Ama bu durum, ağrınızın gerçek olmadığı ve tedavi edilebilir olmadığı anlamına gelmez. Hastadaki kronik pelvik ağrının kaynağı bulunursa, tedaviye o neden üzerinden devam edilir. Eğer hiçbir neden bulunamaz ise, uygulanacak tedavi kronik pelvik ağrının yönetilmesine odaklanmalıdır.

Belirtleri

Kronik pelvik ağrı çok farklı özelliklerde görülmektedirler. Belirti ve bulgular arasında şunlar vardır:
• Şiddetli ve sürekli ağrı
• Gelip giden (aralıklı) ağrı,
• Katı ve donuk ağrı,
• Keskin ağrılar veya kramp,
• Pelvisten gelen basınç veya ağırlık.

Buna ek olarak aşağıdaki durumlarla karşılaşabilirsiniz:

  • İlişki sırasında ağrı,
  • Bağırsak hareketleri sırasında ağrı,
  • Otururken ağrı.

Rahatsızlığınız uzun süre ayakta kaldığınızda şiddetlenebilir ancak yattığınızda veya oturduğunuzda büyük ihtimalle rahatlarsınız. Ağrı hafif yada rahatsız edici olabilir; türleri de o kadar şiddetli olabilir ki, uyuyamaz ve egzersiz yapamazsınız.

Ne Zaman Bir Doktora Görünmeli ?

Herhangi bir kronik ağrı sorununda ne zaman doktora gidilmesi gerektiğini bilmek zor olabilmektedir. Eğer pelvik ağrı ile ilgili belirtileriniz kötüleşiyor ve günlük yaşamınızı bozacak hale geliyorsa doktorunuzdan bir randevu almanız gerekir.

NEDENLERİ

Çeşitli jinekolojik problemler kronik pelvik ağrının kaynağı olabilir. Ancak, diğer hastalıklar gibi irritabl barsak sendromu ve interstisyel sistit gibi rahatsızlıklar da pelvik ağrıya neden olabilir. Buna ek olarak, psikolojik faktörler de ağrıya katkıda bulunabilir.

Kronik pelvik ağrının nedenlerinden bazıları şunlar:

• Endometriozis. Bu durum rahim astar dokusunun rahim dışında gelişmesi ile oluşur. Bu doku birikintileri rahim astarının yaptığı gibi, adet döngüsüne yanıt verir (kalınlaşma, kırılma, her ay kanama ve hormon düzeylerinde yükselme-düşme gibi). rahim dışında oluyor; çünkü, kan ve doku vajina yoluyla vücudunuza çıkamaz. Bu birikintiler karında kalır, ağrıyan kistlere ve skar dokusunda fibröz bantlarına (yapışıklıklar) yol açabilir.
• Pelvis taban kaslarında gerginlik. Kasılmalar ya da pelvik taban kaslarının gerginliğini tekrarlayan pelvik ağrılarına yol açabilir.
• Kronik iltihaplı pelvik hastalık. Bu tür genellikle cinsel yolla bulaşan uzun süreli enfeksiyonlar pelvik organlarda iz bırakan bir durum oluşturur.
• Pelvik konjesyon sendromu. Bazı doktorlar rahim ve yumurtalıkların etrafında genişlemiş, varisli tip damarların pelvik ağrıya neden olabildiğini belirtmektedir. Ancak doktorların çoğu pelvik ağrının nedeni olarak pelvik konjesyon sendromu üzerinde anlaşamıyorlar; çünkü pelvisteki genişlemiş damarları olan kadınların çoğunda pelvik ağrı ile hiçbir ilişkili bulunmamaktadır.
• Yumurtalık kalıntısı. Tam bir histerektomi sırasında, yumurtalıklar ve fallop tüplerinin ameliyat ile çıkarılması sonucu rahimin içinde yumurtalığın küçük bir parçasının kalmasından dolayı daha sonra ağrılı kistler gelişebilir.
• Myomlar. Bu tür kanser olmayan uterus büyümeleri basınca ya da alt karın bölgesinde ağırlık hissine neden olabilirler. Besinlerden yoksun kalıp ölmeye başlamadıkça nadiren keskin ağrıya neden olurlar.
• İrritabl bağırsak sendromu. Şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi irritabl barsak sendromu ile ilişkili belirtilerden kaynaklanan rahatsızlıklar pelvik ağrı ve basınç kaynağı olabilir.
• İnterstisyel sistit. Mesaneye ait kronik bir iltihap ve idrara sık çıkma ihtiyacı interstisyel sistite ait özelliklerdir. Mesane boşaldıktan sonra yada mesaneniz boş olmasına rağmen pelvik ağrı görülebilir.
• Psikolojik faktörler. Depresyon, kronik stres veya cinsel ya da fiziksel istismar öyküsü, kronik pelvik ağrı riskini artırabilir. Duygusal sıkıntılar ağrıyı daha kötü hale getirir ve kronik ağrı ile yaşamak da duygusal sıkıntılara katkıda bulunur. Bu iki faktör bir kısır döngü içinde döner.